Ce este adicția?
Adicția sau dependența de substanță este o tulburare a creierului, o condiție care rezultă atunci cand, fie se consumă o substanță (alcool, tutun, droguri) sau se angajează într-o activitate (jocurile de noroc, sexul, cumpărăturile), care poate fi plăcută, dar continuarea acesteia devine compulsivă și interferează cu buna functionare, responsabilitățile și preocupările, cum ar fi munca, relațiile sau sănătatea. Persoanele care au dezvoltat dependențe adesea nu realizeaza despre comportamentul lor ca este în afara controlului și provoacă probleme nu numai pentru ei înșiși ci, și pentru alții. Adictia are o componenta psihologică, și comportamentală. Persoanele care se confruntă cu adictiile confundă dependența cu obiceiul. Dependența – este o componentă psihologică/ fizică în care persoana este în imposibilitatea de a controla aspectele dependenței fără ajutor din cauza condițiilor mentale sau fizice implicate. Cele mai cunoscute tipuri de adictii sunt: de substanţe (alcool, tutun, droguri, medicamente prescrise, etc.), de comportament (sex, pornografie, excitaţie, jocuri video sau activitati similare, cumpărături, alimente, etc.), ale controlului impulsurilor (jocuri de noroc, cleptomanie, piromanie, etc.)
Antrenamentul creierului funcționează pentru a normaliza ceea ce este disfuncțional. Acest tip de lucru construiește o bază solidă pentru recuperare și prevenirea recăderilor.
În creier, rețeaua de recompensă sau rețeaua plăcerii este aceeași cu rețeaua dependenței, include printre altele amigdala și hipocampul. Substanțele addictive, inclusiv alcoolul, schimbă dinamica rețelei prin introducerea unui dezechilibru neuro-fiziologic.